Get Adobe Flash player
English
  Today it's
SocialTwist Tell-a-Friend
Home Dreams & Ambition Career Job Application

Inleiding Sollicitatie

There are no translations available.

 Iedereen moet het uiteindelijk doen: solliciteren. Een vreselijk gebeuren voor de meesten, dat grote angsten kan opwekken. De een gaat het makkelijker af dan de ander. Vooral in deze tijd lijkt het alsof de werknemer geen eisen mag stellen aan de werkgever, maar dat is niet waar. Het is wel waar dat de werknemer op dit moment minder sterk staat, maar alsnog is het van groot belang te weten wat jezelf waard bent.

Wat tegenwoordig vaak speelt is dat men als starter bijna niet meer aan het werk komt binnen bepaalde sectoren. Tenminste niet voor de gewenste functie. Daar sta je dan met je diploma in je hand. Dit heeft er grotendeels nog mee te maken dat een starter voor te onzeker is of zichzelf niet juist weet te verkopen. Vaak heeft een starter dan ook wel al werkervaring en bepaalde vaardigheden zichzelf eigen gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan stages of werkervaringsplekken, maar ook bijbaantjes waarin bepaalde kwaliteiten te zien zijn die je in een toekomstig beroep ook zou kunnen gebruiken.

Als je niet zeker bent van wat je kan en wat je capaciteiten zijn, zul je dat vanzelf uitstralen ook aan een potentiele werkgever. Misschien vraag je jezelf wel af van verdien ik deze baan wel? Of kan ik het wel aan? Iedereen begint ergens en iedereen moet altijd ingewerkt worden en leren. Wees niet onzeker want je kunt al veel.

Solliciteren is vaak een kwestie van oefenen in het presenteren en jezelf kunnen verkopen. Daarnaast wil een werkgever niet alleen weten wat je kan, maar ook wat voor persoon jij bent. Er moet als het ware net als met elke relatie die je aan gaat een klik zijn. Is deze er niet dan zal de samenwerking erg stroef gaan en zal een werkgever ook zoiets hebben van deze is er binnen de korste keren niet meer.

Het kan soms ontmoedigend zijn om steeds afgewezen te worden, maar een andere strategie kan hier misschien een oplossing op zijn. Op de onderstaande pagina's zul je heel wat tips, trucs en materiaal vinden die je een eind op weg zullen helpen in de vaardigheid solliciteren. Laat je niet gek maken, want de persoon die doorzet, die komt er ook daadwerkelijk! Het is slechts een kwestie van tijd. Probeer zoveel mogelijk te leren en probeer het proces je zoveel mogelijk eigen te maken.


Vacature Zoeken De eerste stap voor de meeste starters. Waar moet je bij opletten bij het zoeken naar een vacature? Vind diverse bronnen om geschikte vacatures te zoeken. Vind hier ook een stappenplan om je vacature zorgvuldig te analyseren.
Netwerken Je hoort vaak mensen zeggen "hij is aan die baan gekomen door connecties". Juist connecties. Het is in de banenwereld heel belangrijk om zoveel mogelijk connecties te krijgen. Maar hoe krijg je die connecties? Hoe onderhoud je ze en wat doe je ermee?
Inschrijven Social Networksites

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een profiel op Hyves, Facebook of op LinkIn. Is dat eigenlijk wel zo handig? Wat zijn de voordelen en waar moet je op letten bij het plaatsen van informatie op het internet?

Benaderen werkgever In een vacature staat er altijd dat je voor meer informatie kan bellen met een nummer of kan mailen. Waarom is het van belang dat je dit altijd doet en wat kan je vragen?
Curriculum Vitae schrijven Een van de belangrijkste onderdelen bij het solliciteren is je CV. Het is jouw persoonlijke visitekaartje en datgene waar de werkgever na het lezen van je sollicitatie- of motivatiebrief als eerste leest en naar kijkt. Hoe schrijf je een CV? Waar moet je op letten? Wat mag er wel en niet in staan?
Sollicitatiebrief schrijven Hier vind je voorbeeldbrieven en tips over waar je moet opletten bij het schrijven van een correcte brief. De stijl en kleine details worden hier uitvoerig besproken.
Voorbereiding gesprek

Goed je bent eindelijk uitgenodigd om op gesprek te komen. Besef je goed dat je nu al erg ver bent. De werkgever ziet je als potentiële kandidaat en weet dat je geschikt bent. Het gaat nu vooral om de klik. Toch is het ook belangrijk om niet met je mond vol tanden te staan. Hoe bereid je je voor op dat belangrijke gesprek?

Presentatie gesprek

Waar let je op bij het presenteren van jezelf tijdens een gesprek? Op welke valkuilen moet je letten? Ken jezelf en weet hoe je jezelf het beste kan profileren. Weet ook dat zo een gesprek tweerichtingsverkeer is. Je mag best verwachtingen hebben ten opzichte van je potentiële werkgever.

Vervolggesprekken

Wanneer heb je het over je salaris? Hoe gaat zo een vervolggesprek?

 

 

It is not enough to have more or even to know more, but to live more, and if we want to live more we must love more. Love is "the treasure hidden in a field," and this field is our own soul. Here the treasure is found for which the wise merchant "went and sold all he had". And contrary to the law of matter where to give more means to have less, in the law of love the more one gives the more one has.

Juan Mascaro, Introduction to 'The Bhagavad Gita'